info@wijputten.nl

Nieuws

Wij Putten wil stationsgebouw behouden

Geplaatst op 27 november 2021

Wat kan de gemeente doen om het stationsgebouw van Putten in stand te houden? Die vraag stelt de fractie van Wij Putten aan het college.

Aanleiding voor de vragen van Wij Putten is de aankondiging van de uitbaters van het koffiehuis in het stationsgebouw dat zij de zaak gaan sluiten. Nu het leeg komt te staan, is het aan de NS om te beslissen wat er met het karakteristieke pand gaat gebeuren. Al heeft het spoorbedrijf laten weten geen plannen te hebben om het gebouw te slopen, de fractie van Wij Putten is er niet gerust op dat het pand in de huidige vorm blijft bestaan.

“Het pand is van 1929 en destijds ontworpen door de architect H.G.J. Schelling, die meerdere stationsgebouwen op zijn naam heeft staan die de status van rijksmonument hebben gekregen”, zegt commissielid Arap-John Tigchelaar van Wij Putten. “Maar bovenal heeft het pand ook een andere historische waarde: het was het laatste dat de niet-teruggekeerde mannen van zagen van hun dorp, toen ze op 2 oktober 1944 na de razzia per trein werden weggevoerd naar Kamp Amersfoort.”

Concreet wil de fractie van het college weten of en hoe de gemeente het pand kan beschermen tegen sloop of ingrijpende wijzigingen van het aangezicht en of het wellicht mogelijk is om het gebouw de status te geven van een rijksmonument of een gemeentelijk monument.