info@wijputten.nl

Nieuws

Wij Putten wil meer goedkope woningen

Geplaatst op 2 maart 2015

PUTTEN – Als het aan Wij Putten ligt, worden er de komende tijd meer goedkope woningen gebouwd. Donderdag komt Wij Putten met een voorstel in de raad om het stimuleren hiervan mogelijk te maken. 

Aanleiding hiervoor is het dorpsgesprek dat Wij Putten afgelopen najaar hield, waaruit duidelijk werd dat er in Putten grote behoefte is aan betaalbare woningen, terwijl het aanbod minimaal is. Dat geldt zowel voor huur- als voor koopwoningen. 140125 Bijsteren2
De partij heeft daarom een maatregel bedacht, die bouwers van nieuwe woningen stimuleert om vooral ook in het goedkopere segment te bouwen. In het verleden heeft de gemeente namelijk vastgesteld hoe de verdeling tussen dure en goedkope nieuw te bouwen woningen zou moeten zijn. Ontwikkelaars bouwen echter liever vooral duurdere woningen, omdat dit veel eerder rendabel is. Met als gevolg dat het voor starters erg moeilijk is om een betaalbare woning te vinden.

Wij Putten wil dit probleem te lijf gaan door een heffing in te stellen voor bouwers die relatief veel dure woningen neerzetten. Hiermee wordt een potje gecreëerd, waar bouwers een beroep op kunnen doen als ze goedkopere woningen willen bouwen. Zo wordt het evenwicht hersteld en komt er een groter aanbod van goedkope woningen in Putten.140125 Bijsteren1“Het is een technisch wat ingewikkeld verhaal”, zegt raadslid Rien van den Hoek van Wij Putten, “maar de wettelijke mogelijkheid om een dergelijke maatregel in te stellen bestaat al sinds 2008. Putten heeft er tot nu toe echter geen gebruik van gemaakt.” Als de raad komende donderdag akkoord gaat met het amendement, moet het nog wel nader worden uitgewerkt.