info@wijputten.nl

Nieuws

Wij Putten ontmoet en groet vrijwilligers

Geplaatst op 10 december 2013

Wij Putten is maandagavond 9 december met een flinke afvaardiging van de fractie en het bestuur aanwezig geweest op de vrijwilligersmarkt van de SWP, waar organisaties die werken met vrijwilligers zich via een Meet & Greet konden presenteren. Heel wat organisaties maakten gebruik van deze gelegenheid, om toe te lichten wat ze zoal doen, of om nieuwe vrijwilligers te werven. Wij Putten heeft het vrijwilligerswerk hoog in het vaandel staan en vond dit een prima gelegenheid om nader kennis te maken met de organisaties.

Om er een greep uit te doen: De Stichting Maretak Veluwe was aanwezig, die zich inzet voor de begeleiding van kankerpatiënten en hun naasten. Nooit van gehoord. En het Kindcentrum Putten. Wel bekend, maar dat daar ook vrijwilligers werken? En dan Stichting HEST, ook nooit van gehoord. Maar die zorgt al dertig jaar voor stervensbegeleiding bij de mensen thuis, in Garderen, Ermelo en Putten. Vrijwilligers waken ’s nachts bij de stervenden. Soms worden ze gebeld en dezelfde dag weer afgebeld, omdat het niet meer hoeft. Maar ze hebben ook eens iemand negen maanden lang begeleid, nacht in, nacht uit. Soms volgen de bezoeken elkaar in rap tempo op, maar het kan ook maanden stil zijn. De dood heeft zijn eigen agenda.

Knelpunt voor de stichting is dat de vrijwilligers aan het vergrijzen zijn en dat het lastig is om nieuwe mensen te vinden, te meer omdat het vaak voor werkenden geen optie is. De hele nacht wakker blijven verhoudt zich niet best met een baan.

Niet heel veel problemen met het werven van vrijwilligers heeft de Zorggroep Noordwest Veluwe, vertelde coördinator vrijwilligers Margreet Blankestijn van de regio Puttense, waar Elim en De Schauw onder vallen. “We mogen nog niet klagen, al hebben we nog wel vrijwilligers nodig.” In Putten zijn er niet minder dan 225 en de behoefte eraan is de laatste jaren flink gestegen. Dit omdat de geldkraan in Den Haag steeds verder dichtgaat, maar ook omdat Putten sinds enige tijd verpleegtaken heeft, waar de mensen vroeger voor naar Nijkerk of Harderwijk moesten.

De tijd dat vrijwilligers enkel worden ingezet voor het vermaak van de bewoners, zoals een spelletje doen of een praatje maken, is voorbij. Ze helpen bijvoorbeeld ook bij de maaltijd, omdat één betaalde kracht onmogelijk een hele groep kan helpen. En dat vraagt soms haast professionele inzet, bijvoorbeeld als het gaat om de omgang met dementerende ouderen. Kortom: de inzet van vrijwilligers is keiharde noodzaak geworden.

En dan is het tijd voor het eigen vrijwilligerswerk: vriendelijk groetend verlaten zowel de fractie als het bestuur de markt om te gaan vergaderen.