info@wijputten.nl

Nieuws

Respect voor de vuilnismannen

Geplaatst op 22 februari 2015

Vrijdagmorgen 20 februari, 08.00 uur, kon ik mij melden bij de gemeentewerf aan de Ambachtstraat. De ontvangst was vriendelijk, maar wel afwachtend: iemand uit de politiek en dan ook nog een vrouw?!
Wilma2Al snel mocht ik in een van de twee vuilniswagens stappen, die deze dag op pad gingen om het plastic op te gaan halen. De wagen waar ik in mee mocht, ging de wijk Bijsteren, de Roosendaalseweg en omgeving en het centrum bezoeken. Aangekomen in Bijsteren moest ik samen met een van de vuilnismannen op de achterkant plaatsnemen en konden we van start.

Met het weer had ik het niet echt getroffen, een miezerige kille dag, dus niet ideaal om op een treetje achter een vuilniswagen te hangen.

Maar gelukkig had ik het prima getroffen met de vuilnismannen, die opgewekt waren en veel plezier in hun werk hadden: niet zeuren, maar werken.

Om de tien meter van het treetje afstappen of springen, een zak oprapen en met een grote slinger de wagen ingooien, is lichamelijk toch wel erg zwaar.

DSC_0605

En dit was plastic, dus laat staan als we het over de blauwe restafvalzakken hebben. Gelukkig hadden de bewoners in Bijsteren regelmatig de zakken op een locatie verzameld, wat een stuk makkelijker werkt.

De ervaring is toch wel dat mensen niet altijd de goede materialen verzamelen in de plastic afvalzak en dat de zakken helaas soms slecht dichtgebonden worden. De mannen gaven aan dat het veel zou schelen als de zakken wat meer verzameld op één plek aangeboden zouden worden. Wat het restafval betreft zijn de zakken vaak veel zwaarder dan de toegestane zeven kilogram, wat het werk toch wel erg belastend maakt. Naar mijn mening mag daar wel meer op gecontroleerd worden.

DSC_0609Ik moet zeggen dat ik het een bijzondere ervaring vond en veel respect voor de vuilnismannen heb gekregen. De volgende dag werd dat respect alleen maar meer toen ik met een enorme spierpijn opstond: een betere work-out kun je je niet bedenken. De vuilnismannen gaven aan het zeer te waarderen dat er interesse vanuit de politiek voor hun werk is.

Het afvalbeleid is onlangs besproken in de commissie economie en bedrijfsvoering. De plannen voor 2016 zijn: één keer per twee weken de blauwe zak met restafval ophalen, waardoor er logistiek tijd vrijgemaakt wordt om ook de blikken en sappakken thuis op te gaan halen. De bedoeling is dan om tweewekelijks dit in dezelfde zak als het plastic aan te kunnen bieden.

Wilma van Voorst-Ruiter