Ondanks de regen was Opschoondag in Putten geslaagd
De deelname van leden van Wij Putten, maar ook van veel andere vrijwilligers aan de opschoondag, zal velen niet ontgaan zijn. Automobilisten maar ook mensen achter de ramen van warme huiskamers staken vaak een duim omhoog. Dat moedigt natuurlijk wel fijn aan, want in de zeikende regen het afval van iemand anders opruimen is natuurlijk zeer ondankbaar werk. Dat vuil rapen een taakstraf kan zijn, verbaast mij in ieder geval niets. Toch zit er wel een dankbaar element in het opschonen.
Een op de 65 Puttenaren nam in ieder geval de moeite om het dorp, de omgeving of eigen wijk leefbaarder te maken. Handen uit de mouwen, aanpakken. Zelf in actie komen en niet klagen. De ruim driehonderd vrijwilligers in Putten die aan de oproep van de gemeente gehoor gaven om mee te helpen, hielden ongetwijfeld een voldaan gevoel over aan zaterdag 9 maart.
Voor mij persoonlijk was het om een paar redenen zeer bevredigend om, inmiddels voor de derde keer, een opschoonrondje te doen, gewapend met vuilniszak en grijper.
Het eerste wat mij opviel was dat er opnieuw aanmerkelijk minder zwerfvuil lag in vergelijking met voorgaande jaren. ‘Iets’ zorgt er dus voor dat er minder afval op straat ligt. Ik ben benieuwd wat anderen hierover denken, maar in algemene zin werd mijn mening gedeeld, achteraf tijdens de lunch in het gemeentehuis, door andere deelnemers.
Een tweede wat mij opviel, was opnieuw de deelname van kinderen aan dit evenement. Zoals meerdere ouders aangaven, vinden ze dit bij de opvoeding horen. In die zin is het opvallen hoe weinig scholen hier dan aan meedoen. Scouting Kon-Tiki deed overigens als enige vereniging bij mij bekend mee aan de opschoondag. Wat zou nou mooier zijn als dat (sport)verenigingen die ook geld uit de kas van de gemeente ontvangen mee zouden doen aan de opschoondag?
Een derde reden waarom ik graag meedoe, is het beter leren kennen van je dorp, van de omgeving en samenleving waarin je woont. Je gaat met andere ogen naar problematieken kijken.
Wat te denken van hondenstront? Nog steeds drollen op de stoep, in de berm of op het grasveld. Hoe zou dat nou veranderd kunnen worden? Hogere boetes, meer afvalbakken, extra poepzuigers (betaald uit hoge hondenbelasting?) of tijdens de puppycursus aandacht hieraan besteden?
Een ander feit waar ik telkens met de neus op gedrukt wordt is ‘het groen’ in Putten. Sinds vorig jaar wordt in de politiek in Putten de term ‘versleten groen’ gebezigd. Die kwalificatie begrijp je direct als je een stukje over de Voorthuizerstraat langs de bermen loopt. Nu heeft de raad gelukkig vorig jaar ingestemd met het beschikbaar stellen van een extra krediet voor de renovatie van openbaar groen. Ik hoop dat het stuk tussen de Engweg en Calcariaweg dan dit jaar aan de beurt is, want naar mijn mening is dat wel het meest armzalige ´groene´ stukje van Putten wat ik tot nu toe heb waargenomen.
Arap-John