info@wijputten.nl

Nieuws

Handen uit de mouwen

Geplaatst op 11 maart 2012

“Als je heel goed kijkt, kun je zien dat er wat deelnemers van Wij Putten meedoen”, zei wethouder Roelof Koekkoek in zijn peptalk, voorafgaand aan de nationale opschoondag. “En ook andere partijen, alle partijen zijn eigenlijk vertegenwoordigd”, zei hij. “Nou ja, bijna alle”, verbeterde hij zich.
Wie afgelopen zaterdagochtend tegen negen uur in de ontvangstzaal van het gemeentehuis was, kon er niet omheen: de zaal zag wit van de Wij Putters. Het waren dan ook niet minder dan 36 leden, inclusief eventuele kinderen, die voorafgaand aan het opschonen bijna allemaal ook nog even op de foto gingen.
En toen ging het werk beginnen, in drie ploegen. Eén nam de wijk tussen de Garderenseweg, de Calacariaweg, de Sprielderweg en de Voorthuizerstraat, ploeg twee pakte de wijk daartegenover gelegen aan de andere kant van de Voorthuizerstraat en begrensd door de Halvinkhuizerweg, terwijl groep drie een route nam langs de Voorthuizerstraat, de Van Geenstraat, en de Halvinkhuizerweg, eindigend op de Gervenhof.

Gelukkig lag er weer een hoop troep, want je komt niet graag voor jan doedel op zaterdag zo vroeg je bed uit. Flessen, blikjes, restanten van vuurwerk, veel verpakkingsmateriaal, volle luiers en ga zo maar door. Met name de vele perkjes bleken een handige plek om rommel achter te laten, liefst zo diep mogelijk onder de begroeiing, zodat het telkens weer van je grijper valt. Maar de aanhouder wint!
Het is goed dat er zoveel kinderen bij waren, want het mes snijdt daarbij aan twee kanten: vele handen maken licht werk, maar op deze leeftijd kan ook een bewustzijn ontstaan over het niet zomaar achterlaten van rommel. Want die conclusie dringt zich wel op: de rommel concentreert zich op plekken waar je kunt verwachten dat jongeren bijeenkomen.

Ook prettig dat de teams regelmatig aangemoedigd werden door bewoners en voorbijgangers. “Goed werk jongens”, of “goed bezig!” Met name de tweede helft van de ochtend waren die woorden welkom, want het gedruppel van boven begon toch wel erg op heel echte regen te lijken.

Zeikensnat, maar voldaan konden de ploegen rond het middaguur hun zakken inleveren op het Fontanusplein, waar de gemeente een heerlijke lunch had klaarstaan en Roelof de opschoners bedankte voor hun inzet. En daarna was het weer droog.