info@wijputten.nl

Nieuws

Financiële kaders voor 2014

Geplaatst op 13 juni 2013

Donderdag 6 juni vond de behandeling van de kadernota plaats, wellicht het belangrijkste agendapunt van het jaar. Tijdens de kadernota kunnen fracties hun overwegingen geven voor het opstellen van de begroting van het volgend jaar. Volgens de ‘oppositie’, ontbrak het bij dit college aan visie (zie artikel in de Puttenaer). Stel nu dat zij gelijk hebben, dan is de behandeling van de kadernota een uitgelezen kans om je als ‘oppositie’ te laten gelden en dus je eigen visie te etaleren. Leergierig als we zijn heeft Wij Putten meerdere malen gevraagd naar hun visie. Tevergeefs, helaas.

Persoonlijk heb ik niet zoveel met het hebben van vergezichten.  Ik zie liever concrete maatregelen als reactie op een situatie. Wanneer Wij Putten de wijken bezoekt, komen we daarvan genoeg voorbeelden tegen die aangepakt kunnen worden. Je moet denken aan: extra parkeerplaats, prullenbakken voor afval en hondenpoep, donkere steegjes, moeilijk te nemen hekje voor scootmobiel, verkeersbord meer of minder, speeltoestel, zebrapad, etc.. Wij merken dat de gemeente Putten nog niet adequaat is ingericht om daar snel wat aan te doen. En dat zou wat ons betreft wel zo moeten zijn. Die kleine punten vormen soms grote ergernissen. Die kleine punten kunnen de sfeer en veiligheid in de wijk vaak positief beïnvloeden. Wij Putten heeft voor de wijkgerichte aanpak een jaarlijks budget van 75.000 euro voorgesteld. Ook hebben we extra geld gevraagd voor beter groen in de wijken.

Leuk al dat extra geld voor beter groen in de wijken, maar hoeft er dan helemaal niet bezuinigd te worden, hoor ik u denken. Voor 2014 is dat niet noodzakelijk. Een ieder ervaart de gevolgen van de crisis op zijn eigen manier en zo ook de gemeente Putten. De bezuinigingen voor de gemeente komen pas vanaf 2015 aan de orde. Moeten we dan nu niet gaan sparen? Ja, en dat doen we al een paar jaar. Alle geldpotten zijn bij de gemeente goed gevuld dus we kunnen een stootje hebben. Volgens het college moeten we vanaf 2015 ieder jaar ruim € 1 miljoen bezuinigen. Wanneer we beseffen dat we ook € 1 miljoen per jaar aan de geldpotten toevoegen dan is de suggestie om tijdens de moeilijke jaren daarmee te stoppen niet zo gek. Dat voorkomt dat we onnodig de belastingen moeten verhogen of extra moeten bezuinigen op voorzieningen. Zo zie je maar: op ieder geldpotje past een deksel!