info@wijputten.nl

Nieuws

Eropaf: Wilhelm Tell

Geplaatst op 2 juli 2017

In Putten hebben we een heel scala aan verenigingen. Van de bijenvereniging tot sportverenigingen. En binnen de sportverenigingen heb je allerlei takken van sport. Afgelopen week brachten Rien en Jannita een bezoek aan Wilhelm Tell. De Puttense schietsport vereniging: ook die hebben we in Putten.

Een gemoedelijke sfeer kwam ons tegemoet op het moment dat we binnen stapten, we werden hartelijk verwelkomd door twee bestuursleden. Onder het genot van een kopje koffie maakten we kennis met de sport, de vereniging en haar bestaansrecht.
De schietvereniging Wilhelm Tell bestaat al ruim 52 jaar en telt zo’n 165 leden, waaronder een jeugdafdeling. Sinds 1985 zit Wilhelm Tell gevestigd op de huidige locatie aan de Roosendaalseweg. Er zijn diverse soorten banen voor zowel groot als klein kaliber. Van een 12 meter baan tot een 100 meter baan. Al gauw wordt ons duidelijk dat deze vereniging eigenlijk voor elke sportschutter wel een passende baan heeft en iedere sportschutter zijn favoriete discipline hier kan uitoefenen.
Dit blijkt uniek te zijn in de regio, want naast dat het gros van de leden uit Putten eo komt, zijn er ook leden die er een uur voor willen rijden. Van Arnhem tot Utrecht en daar tussen komen leden naar Wilhelm Tell toe vanwege alle soorten banen.

Zo onopvallend als het gebouw is, nog minder opvallend zijn de schietbanen onder de sportvelden. Het is handig dat de vereniging zo bij de andere sportvelden zit, zo wordt effectief gebruik gemaakt van boven én onder de grond.
Naast andere sportverenigingen zitten heeft ook een nadeel. In ons gesprek komt al gauw het parkeerprobleem aan de orde.
De leden van Wilhelm Tell hebben met name op de zaterdag problemen om te parkeren. Dit komt vanwege het naastgelegen voetbalterrein van SDC en het aantal auto’s dat dit met zich mee brengt. Voor de leden van de vereniging is dit geen pretje: leden bezitten veelal eigen wapens en moeten daarmee een heel eind lopen voordat ze bij het verenigingsgebouw zijn. Op de doordeweekse avonden in de winter is het parkeerterrein erg donker. Vanwege de bossages heb je geen overzicht over het terrein en dat maakt het ook minder prettig om de parkeerplaats over te steken. De gemeente gaat met de parkeerplaats aan de slag, maar wat het bestuur betreft had de renovatie grootschaliger aangepakt mogen worden. Tevens zou de vereniging graag beschikken over een aantal eigen parkeerplaatsen, zodat leden van de vereniging geen onnodig lange stukken hoeven te lopen met wapens.

Dat het gebouw al enige jaren er staat is te zien, want qua sfeer ademt het gebouw de jaren tachtig uit. Het heeft iets knus, maar tegelijkertijd lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Dat klopt ook, de bestuursleden lichtten toe er een start gemaakt is met noodzakelijk onderhoud en vernieuwing van o.a. het systeem van kabels waarmee de schietkaart naar het einde van de baan gezet wordt en het camerasysteem en komend jaar zal de verlichting verbetert worden. Afgelopen jaar is er een baancommandantenpost gemaakt op een centrale locatie in het gebouw. Een nette baliepost waar leden zich melden voor het lenen van een wapen, voor competitiekaarten en het aftekenen van het presentieboek. Ondertussen houden de baancommandanten de banen in de gaten via het camerasysteem.

Op de banen zelf kan er volgens de bestuursleden nog wel wat verbeterd worden, waarbij de verlichting en elektra het voornaamste is. De verlichting zal versterkt worden, om te kunnen voldoen aan de eisen voor de competitie. We waren benieuwd of ze wel eens nagedacht hebben of zonnepanelen interessant zouden zijn voor hun grote dak en ter compensatie van de hoeveelheid licht op de banen. Er is in het verleden wel eens over nagedacht, maar dit heeft nog niet geleid tot het plaatsen van zonnepanelen.

We sluiten het bezoek af met een rondleiding door het gebouw. Wat ons opgevallen is tijdens ons bezoek is dat de vereniging zo bescheiden en ook betrokken is. Door de betrokkenheid en inzet van leden gaan ze aan de slag om dingen te innoveren. Het wordt dan wel niet in korte tijd gerealiseerd, maar wel met het effect dat de leden samen de schouders er onder zetten en dingen oppakken. Mooi om te zien dat deze -voor velen onbekende- vereniging zoveel enthousiasme en energie uitstraalt.