info@wijputten.nl

Nieuws

Eropaf, naar de bieb.

Geplaatst op 7 juni 2013

Als het aan onze minister Jet Bussemaker ligt moet iedereen vanaf 2015 via internet E-boeken kunnen lezen. De Raad van Cultuur ziet hierin voordelen maar ook een gevaar. Ook voor Putten?

De openbare bibliotheek is voor heel veel mensen de toegangspoort tot informatie, kennis en cultuur. De openbare bibliotheken hebben in Nederland  4 miljoen leden, 70 miljoen bezoekers en 100 miljoen uitleningen per jaar.
In Putten hebben we net zulke imponerende cijfers. In ons dorp is namelijk bijna 1 op de 4 inwoners lid van de bieb. Tot 18 jaar 3006 en boven de 18 jaar 2490 leden.
Bijna 100.000 bezoekers per jaar nemen 200.374 uitleningen mee.

Putten is onderdeel van de bibliotheek Noordwest Veluwe. Deze heeft vijf vestigingen in de gemeente Harderwijk, Ermelo, Nunspeet, Elspeet  en Putten.

Gevreesd wordt dat het plan van onze minister zal leiden tot (nog) meer bezuinigingen op de bibliotheekvoorzieningen. . De bestaande bibliotheekwetgeving is namelijk meer dan 25 jaar oud en gaat nog uit van de bibliotheek als ‘gebouw met boeken en tijdschriften’.  Als je E-books gaat uitlenen, dan heb je ‘minder’ een fysiek gebouw nodig.
We weten allen dat de gemeente als subsidieverstrekker ook moet bezuinigen. Tijd om, voor Wilma, Herman, Henri, Evert, Geke, Edwin, Mia en Arap-John, polshoogte te gaan nemen en kennis te nemen over het reilen en zeilen in de bibliotheek in Putten.
Onaangekondigd werden we op vrijdagavond 7 juni hartelijk ontvangen door Els van der Reijden en Mirjam van der Kooij.

De bezoekers van Wij Putten lieten zich uitgebreid rondleiden en informeren over het aanbod, de regionale samenwerking, het makkelijk lezen plein etc. Na nog even gesproken te hebben met twee vrijwilligsters die bijna 20 jaar zich inzetten voor deze voorziening in de samenleving, kregen we allen, hoe kan het anders, een boek mee over Juni-Maand van het Spannende Boek 2013.

Onlangs werd door een mysterieguest van ‘Bibliotheekblad’ onze bieb in Putten bezocht.
Er kwam een schitterende beoordeling uit.  Denk aan:

 • Ligging en herkenbaarheid
 • Parkeergelegenheid
 • De ‘Toptitels’ direct bij binnenkomst
 • Mooie kleuren, veel licht
 • Een ruime leestafel voor lezen van kranten, tidschriften etc.
 • Gratis wifi en gratis gebruik van de computer (30 minuten).
  (toen wij er waren, was een stel aan het internetbankieren)
 • Alles is overzichtelijk bewegwijzerd
 • Veel lezingen:
  Op dinsdagavond 11 juni is Loes den Hollander te gast in de Bibliotheek in Putten voor een lezing in het kader van de Maand van het Spannende Boek.