info@wijputten.nl

Nieuws

Échte vluchtelingen zijn welkom

Geplaatst op 12 oktober 2015

Puttenaren die in de wijk rond de Groeneveltstraat wonen, zijn over het algemeen tevreden over hun wijk en zijn in meerderheid niet tegen de opvang van vluchtelingen. Dat is de belangrijkste conclusie uit een wijkbezoek dat Wij Putten hier afgelopen zaterdag hield.

wijkingroeneveltstraat1Net als in de voorgaande raadsperiode gaat Wij Putten ook nu weer de wijken in om inwoners deur aan deur naar hun mening te vragen. Afgelopen zaterdag was de wijk rond de Groeneveltstraat aan de beurt.
Opvallend veel voordeuren worden hier opgesierd met een bord ‘welcome’, maar dat blijkt niet in alle gevallen te gelden voor vluchtelingen, zo werd duidelijk. “Er zijn hier al genoeg buitenlanders” en “we hebben hier ook al de Polen”, kreeg het team van Wij Putten aan sommige deuren te horen. Of “het zijn allemaal jonge mannen met Nikes en iPhones. Laat ze thuis voor hun vaderland gaan vechten, in plaats van dat onze jongens erheen gaan om zich dood te laten schieten. Ja toch?”

 

Maar zeker twee derde van de wijkbewoners had een genuanceerder beeld. De vluchtelingen zijn er nu eenmaal, ze moeten ergens onderdak krijgen en Putten kan hier best een bijdrage aan leveren, zo luidde de meest gehoorde opvatting. Maar dan moeten het wel échte vluchtelingen zijn. En hoeveel? Dat varieerde van enkele tientallen, tot ‘het mogen er best duizend zijn. Op vakantieparken is plek genoeg.’ Wel gaven veel bewoners aan dat er geen toestanden zoals in Oranje moeten gaan ontstaan. “Het moet allemaal wel een beetje in verhouding blijven”, luidde het antwoord aan menige voordeur.

“We leven hier op een prachtig stukje van de wereld”, zei een ander. “We kunnen daar best wat van delen met mensen die op de vlucht voor oorlogsgeweld bijna alles hebben moeten achterlaten.” Als het gaat om statushouders, de erkende asielzoekers die regulier moeten worden gehuisvest, had menigeen de vraag waarom deze voorrang hebben bij de toewijzing. Mensen die zijn gescheiden en jongeren hebben immers evengoed urgent behoefte aan woonruimte?

wijkingroeneveltstraat3Een andere belangrijke vraag die aan de deuren werd gesteld, was of mensen tevreden zijn over hun wijk. Dat bleek wel het geval, maar vaak wel met uitzondering van de parkeergelegenheid. Recent zijn er wel wat plekken bij gekomen, maar het is nog niet voldoende, vertelde menigeen. Ook over het groen was niet iedereen te spreken. Hier en daar te laag en ook is niet iedereen blij met de perken met wilde bloemen, die velen niet goed van onkruid kunnen onderscheiden. Sommigen waren bovendien teleurgesteld over de inspraak. “Er is te weinig met onze ideeën gedaan.”

Vooral dat laatste is jammer, stelt fractieleider Henri Luitjes van Wij Putten. “Dat mensen met ideeën komen, wil niet zeggen dat ze altijd worden uitgevoerd. Soms kan het gewoon niet. Maar dan moet je wel uitleggen waaróm het niet gebeurt. Misschien schort het daar nog aan bij de gemeente Putten.”

De uitkomsten van de vraag over de vluchtelingen laat zien dat er nog veel vragen leven over deze kwestie, stelt Luitjes, en dat hier maatschappelijk over nodig is. Verder bevestigen de uitkomsten het beeld dat Wij Putten al had. Luitjes: “We zijn absoluut niet tegen de opvang van vluchtelingen, maar we vinden het wel heel belangrijk dat er draagvlak voor is in de samenleving.”