info@wijputten.nl

Nieuws

Duurzame Open Huizenroute

Geplaatst op 24 november 2011

Verslag Duurzame Open Huizenroute 29 oktober 2011 bij de familie Tigchelaar in Putten.

Zonder overdrijven zijn we er erg druk mee geweest en waren we achteraf behoorlijk moe. We hadden ons huis open gesteld van 10 tot 16 uur. De eerste bezoekers stonden al direct na tienen op de oprit en de laatste ging om half vijf weg.

De bezoekers waren allen personen die al bekend zijn met duurzaamheid en hadden verschillende motivaties om op bezoek te komen.
Zo had een bezoeker net een jaren ‘30 woning gekocht en wilde zo veel als mogelijk weten van onze isolatiemaatregelen en besparingen die we hiermee realiseren.
De meesten kwamen specifiek voor onze Hout-Gestookte CV en er waren een paar mensen die foto’s namen van de technische installatie. Je zou bijna zeggen dat het jammer was dat het zo warm was buiten want de hout-cv hoefde écht niet aan. We hebben ‘m even aan gehad maar het werd véél te warm binnen…. en de ramen of deur open zetten komt niet duurzaam over.
Net zoals ons waren de meesten verbaasd over hoe makkelijk besparingen te realiseren zijn terwijl ‘men’ maar elke maand, alsof er niets aan te doen valt, gelaten de gas en energierekening betaalt.
Nog niemand kende het principe van plafonnières met aanwezigheidsmelder. In veel ruimtes bij ons thuis springt er een lamp aan als je in die ruimte komt. Zo kunnen onze kinderen niet per ongeluk vergeten het licht uit te doen in de garage of hallen. Maar ook op het toilet is bijkomend voordeel dat je geen schakelaar (dus hygiënischer) nodig hebt.

Een opmerkelijk maar ook belangrijk punt is dat door bewustwording mensen gaan besparen. Zo waren we een week of vier geleden gestart met onze voorbereiding op deze dag. We gingen zo ruimte voor ruimte na wat de besparingstoepassingen waren maar keken tegelijkertijd naar wat we nog zouden kunnen besparen. Aan de hand van deze eigen inventarisatie zien we kans om ons elektraverbruik naar verwachting nog wel met eenderde te kunnen verminderen.
Bij een volgende duurzame open-huizen-route kunnen we die ervaringen ook weer meenemen naar de bezoekers.
Ondanks alle ‘energie’ die het ons heef gekost om aan deze openstelling mee te doen zien we nu al uit naar een vervolg. Eén van de bezoekers beloofde ons ook mee te doen als hij zijn duurzaamheidstoepassingen had gerealiseerd.

We hebben totaal 17 bezoekers ontvangen waaronder mensen uit Hattem, Voorst, Deventer maar ook Ermelo en Putten. Ook kwamen raadsleden van Christen Unie en Wij Putten op bezoek. Ik ervaar het als gemiste kans van andere politieke partijen om kennis te nemen van dit initiatief en belangstelling of waardering te uiten naar haar inwoners die hun woning ter beschikking stellen. Navraag bij de andere twee families in Putten leverde het zelfde beeld op. Geen belangstelling althans bezoek vanuit andere politieke partijen.