Afgelopen weken raakte politiek Putten een beetje van slag. Veel was er niet voor nodig, een bespiegeling op deze site en een digitale petitie van een dorpsgenoot. Inmiddels is de rust in ons dorp weergekeerd. Een storm in een glas water.
Over tot de orde van vandaag. Wij Putten zet zich in voor het gemeenschappelijke in ons dorp. Samen Koninginnedag kunnen vieren, samen Sinterklaas binnenhalen, samen de Avondvierdaagse lopen. Dat laatste is tot mijn verrassing minder vanzelfsprekend dan ik dacht. De directeuren in ons basisonderwijs zijn ook een beetje van slag. Zij zetten onlangs een streep door de deelname van de scholen aan de Avondvierdaagse.
Nu heeft het gemeentebestuur niets van doen met de organisatie van de Avondvierdaagse, maar het is wel goed als het college hierover snel in overleg treedt met de directeuren van het basisonderwijs. Om het belang van deelname voor de lokale gemeenschap nog eens te onderstrepen.
De gemeente hoeft echt niet altijd met de geldbuidel te rammelen. Aandacht geven en de moeite nemen om even langs te gaan wordt vaak al erg gewaardeerd. Voorbeeld: afgelopen zaterdag heropende Ard Kleijer, wethouder Sport, de geheel vernieuwde tennishal van de Vale Ouwe. Geen cent gemeentegeld was daar meegemoeid. Gewoon een gezonde vereniging met enthousiaste vrijwilligers. Zo kan het dus ook in Putten. Een lichtend voorbeeld voor andere verenigingen in Putten, zei Ard Kleijer. Helemaal mee eens.
Maar niet alleen de politiek en de schooldirecteuren waren wat van slag, ook het weer. Tegenwoordig hebben we elk jaar regenbuien die hooguit één keer in de honderd jaar voorkomen. Ons rioolstelsel is er niet opgemaakt. Gevolg: overlast. Water in de straat, water in de kelder, rioolwater in de sloten. Maar wat er aan te doen? Je kan natuurlijk een petitie starten op internet zoals Luuk Obbink met een knipoog suggereert, je kan schriftelijke vragen stellen aan het college zoals de ChristenUnie doet. Maar is er een oplossing?
Gaan we als gemeente veel geld investeren in het uitbreiden van ons rioolstelsel? Of zijn we bereid te kijken naar alternatieve oplossingen, bijvoorbeeld het afkoppelen van regenwater van het riool in de bestaande bouw? Zou mogelijk aardig wat overlast kunnen voorkomen. Ik ben benieuwd.
Tot slot de complimenten voor het interview van het Puttens Weekblad met burgemeester Henk Lambooij. Wie de goede vragen stelt, krijgt ook de gewenste duidelijkheid. Lambooij is kraakhelder over het SGP-vrouwenstandpunt, hij heeft daar niks mee.
Wel jammer dat Henk Lambooij in datzelfde interview wat twijfelachtig doet over het bezoek aan 50-jarige bruidsparen. Dat zou in Putten toch geen discussiepunt moeten zijn. De burgervader komt gewoon langs, als het bruidspaar dat tenminste op prijs stelt. In de Wij Putten enquête van vorig jaar gaf tweederde van de geïnterviewden aan dat de burgermeester vooral een burgervader moest zijn. Aandacht schenken aan elkaar kost niks maar is o zo belangrijk. Dat hoort bij het burgervaderschap in Putten, dat hoort bij het ‘samen een dorp zijn’.