info@wijputten.nl

Nieuws

Bespiegeling: Vakantiespreiding

Geplaatst op 12 januari 2011

Vakantiespreiding is in het leven geroepen om te voorkomen dat niet alle leerlingen in Nederland tegelijk met vakantie gaan. Recreatieparken en campings en de toeristische trekpleisters raken daardoor minder of niet overbelast en de verkeersdrukte is daardoor minder. Nederland is onderverdeeld in drie regio’s, te weten Noord, Midden en Zuid. Scholen zijn alleen verplicht zich aan de data te houden die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) oplegt voor de zomervakantie. Voor wat betreft de overige vakantieperiodes geeft het ministerie adviesdata, maar daar hoeven scholen zich niet aan te houden.

Voor de kerstvakantie was de adviesdatum 18 december 2010 tot en met 2 januari 2011. Een aantal basisscholen in Putten heeft dit jaar echter besloten een andere datum te plannen en wel van 24 december 2010 tot en met 9 januari 2011, een aantal basisscholen heeft zich wel gehouden aan de adviesdatum. Vakantiespreiding in Putten dus dit jaar, maar daardoor ook vakantiespreiding in gezinnen die kinderen op verschillende scholen hebben ofwel met meerdere regio’s te maken hebben. Voor de school is het op zich wel een begrijpelijke keus. De periode tussen Sinterklaas en Kerstmis was dit jaar erg klein indien het advies van OCW gevolgd zou worden. Lastig dus om alle activiteiten die met het kerstfeest te maken hebben in deze korte periode te plannen.

Maar als je een gezin hebt met kinderen op verschillende scholen is het erg onhandig. Je moet rekening houden met 3 weken vakantie van de kinderen, maar er is maar 1 gezamenlijke week om wat te plannen met elkaar. Ook om deel te nemen aan bepaalde activiteiten in een andere regio, bijvoorbeeld Harderwijk, is eigenlijk onmogelijk. Het is mij slecht bevallen, het echte vakantiegevoel, zonder tijdsdruk, is er maar heel even geweest.

Wat mij betreft geen vakantiespreiding meer in Putten! Maar wat vindt u ervan?