info@wijputten.nl

Nieuws

Bespiegeling: Stoffer en blik

Geplaatst op 4 februari 2013

In mijn trommelvliezen resoneren nog steeds tonen van het hartverscheurende lied ter nagedachtenis aan Flappie. Ook vertoont mijn netvlies nog steeds flarden van Home Alone 1, 2, 3 en zelfs van vier komen nog beelden door.

Ieder jaar verwonder ik mij weer over de truttigheid die de feestdagen onverwoestbaar schijnt te moeten omringen. De Jamie Oliver recepten knorren lustig in de pannetjes en worden op bedjes van gepocheerd zeekraal op gediend. De verplichte kerstbezoeken zorgen weer voor irritaties. We willen immers niemand voor het hoofd stoten, of het moet mijn schoonmoeder zijn.

Het jaarlijkse oeverloze gezever over het afsteken van vuurwerk stoort mij ook mateloos. Als iemand zijn poten er af wil knallen, laat hem lekker!

Dan die zeikerds van meldpunt vuurwerk overlast dat Groen Links gespuis de ether in heeft geslingerd, tenenkrommend. Wat nou overlast! De gemiddelde gemeenteambtenaar bezorgt mij meer overlast dan een leven lang door malloten in elkaar geknutselde nitraatbommen rond de jaarwisseling. Groen Links waagt het zelfs een motie in te dienen om vuurwerk te verbieden, alsof er potdomme niet al genoeg verboden is, lazer toch op!

Gelukkig was er het WK Darts. Vadsige kerels met rood doorlopen ogen, behangen met goud, die tussen de lege bierglazen en sigarettenrook door pijltjes mikken op een bord. Eega’s van deze bullebakken zien er uit als een bos bloemen dat al weken droog staat. Juichend staan ze met slecht geschminkte smoelen en uitgewerkt blond op de stoelen als manlief een one hundred and eighty op het bord keilt, heerlijk toch.

Als de klok op oudejaarsavond dan eindelijk de twaalf bereikt is het plots een ander jaar. Nieuwe ronde, nieuwe kansen lijkt het credo. Goede voornemens heb ik ook een pokken hekel aan. Sonja Bakker, dat trutje dat slanke tailles belooft aan goed gelovigen, heeft haar nieuwste kookboek al weer onder de kerstboom gelegd. Als eten je bevredigt, vreet dan lekker door en zanik niet over een vetschort zodat je je schoenveters niet meer kan strikken. Gewoon Crocs aan je poten en een joggingbroek over je vetschort, who cares!

En dan die Nieuwjaars recepties. Getverdemme, daar had iedereen weer een mening over, alsof het over voetbal ging. Bakken geld worden er tegengaan gegooid. Lekker toch: champagne fonteinen, kaviaar bergen, Italiaanse truffels geparfumeerd met weet ik veel wat voor een dure zooi. Het zijn toch onze eigen centen die we verbrassen. Putten was met Nijkerk de krenterigste gemeente op de Veluwe. Een bolletje Joma salade met paprikapoeder en een Melba toastje met selderijsalade, dat soort werk. Niet zo vreemd dat maar een handjevol Puttenaren  het spektakel bezoeken.  Gemeente Putten gebruikt het geld liever om Sauna Drôme te sponsoren of andere onnozelheden die de plank misslaan.

Vergeet ik toch bijna de door de gemeente aangekochte opstallen van Van Rossem aan de Achterstraat met u te bespreken; Kosten 1.2 miljoen euro. Het spulletje is enige jaren terug opgekocht door de gemeente Putten om er weer een actief deel van de dorpskern van te maken. Duh!! Een spektakel heb ik er nog niet waar genomen. De mannen broeders peinzen zich waarschijnlijk nog suf hoe de dorpskern te pimpen. Enige vorm van creativiteit zoals beoogd heb ik met het blote oog nog niet waar kunnen nemen. Ik wil wel een ideetje aan de hand doen, wellicht kunnen ze er wat mee. Is het niet wat om er een moskeetje te metselen. Niet te opzichtig uiteraard. Ik dacht aan een torentje of vier met verdekt opgestelde Bose boxen met surround systeem voor een optimale geluidsbeleving. De bevolking van Putten mag namelijk wel wat multicultureler, mengen die handel! Vers bloed, frisse ideeën niet gestoeld op conservatief gedachtegoed, dat heeft Putten nodig. Een dorpskern met een Turkse groenteboer, Halal slager en een coffeeshop voor wat cannabis om alles meer in perspectief te zien. Leden van motorclub Satudarah in de gemeenteraad en een burgemeester gekozen door leerlingen van onze basisscholen.

Een harde bezem en stoffer en blik, dat hebben we nodig! Toom