info@wijputten.nl

Nieuws

Bespiegeling: Kruiden tips

Geplaatst op 29 januari 2012

Er staat een nieuwe kruidentuin op stapel in onze gemeente. Het lijkt daarom zinvol enkele kruidentips te ventileren waarmee u uw voordeel kunt doen alvorens het kruidenmengsel ontluikt.

Klazien uut Zalk vertrouwde mij ooit zinvolle wijsheden toe die ik u zeker niet wil onthouden; een kleine selectie derhalve: Heeft u last van moede voeten dan is het verstandig Achilleskruid op de hielen te binden en u zult herboren voeten vinden. Bij kiespijn van selderij kleine propjes maken en in de oren stoppen, de kies stopt dan met kloppen. Bij wratten takjes peterselie tussen de tenen voor het slapen gaan, het euvel moet dan over gaan.

U hoort het, de kruidentuin voorziet in de toenemende zorgvraag. Heikel punt was alleen of deze voorziening in het basis zorgpakket was op te nemen of dat er ter plaatse entree geheven moest worden om de boel draaiende te houden. Om gemeentelijke tekorten aan te vullen is voor heffing gekozen. De hoogte zal inkomens afhankelijk zijn, met de aantekening dat bewoners met een volkstuinpas enige korting genieten. Om de kosten beheersbaar te houden is een adoptieplan opgezet. Adoptanten kunnen een kruid naar keuze ondersteunen door het doen van een donatie. Zij zullen middels Twitter op de hoogte gehouden worden van groeivorderingen en welzijn.

Er zullen fraaie houten bordjes verrijzen om de kruiden te duiden, de Latijnse naam zal als weetje cursief worden vermeld. Wel wordt verzocht op de paden te blijven om kruisbesmetting te voorkomen. Voor de jeugd en niet aangelijnde honden zal een animatieteam aanwezig zijn. Er is een spel ontwikkeld met de pakkende titel ‘kruidje roer me niet’ en zal onderdeel uit maken van het vermaak. Op de zaterdagochtenden zal er outdoor gekookt worden door een gerenommeerde kruidenkok. De recepten zijn, tegen geringe kosten, nadien verkrijgbaar aan het gemeenteloket. Er wordt nog overwogen surveillanten aan te stellen om het geheel in goede banen te leiden. Getoetst wordt of het haalbaar is een kruidenbelasting te heffen om de loonkosten te compenseren.

Ook zijn er vergevorderde plannen om een natuurcamping te doen verrijzen in de tuin. Portefeuillehouder Roelof Koekkoek is gevraagd de functie van campingbeheerder te vervullen. Hij liet weten de functie in overweging te nemen, mits het een bezoldigde nevenfunctie betreft. De camping zal plaats bieden aan een vijftal Tipi tenten. Zij zullen zo geplaatst worden dat ze tevens als geluidswal fungeren en opwaaiend fijnstof opnemen. De huurprijs is nog niet definitief vastgesteld, maar zal de reguliere prijzen niet overtreffen, aldus een persvoorlichter.

De geopperde theetuin lijkt steeds meer vorm te krijgen. Wel zal het bestemmingsplan wijzigingen behoeven, slechts een formaliteit volgens direct betrokkenen. Het voeren van een kleine lunchkaart, met als topper een broodje kruudmoes, past uitstekend in het te voeren beleid.

De tuin zal in het voorjaar feestelijk geopend worden door Lambooij. Zijn ambtsketen zal op deze dag vervangen worden door een geurketting, een combinatie van tijm, dille en een vleugje citroenmelisse. Mensen die slecht ter been zijn zullen deze dag door de wethouders in kruiwagens rond gereden worden. Een ludieke actie om te laten zien dat ook wethouders last kunnen dragen.

De kruidentuin aan de van Geenstraat, ook wel aarden geluidswal genoemd, gaat drieënzestigduizend euro kosten. Onderhoud bedraagt jaarlijks vijfenzestighonderd euro. Het ledigen van de nog te plaatsen prullenbakken is hierin niet meegenomen. De offerte stemde de gehele raad vreugdevol. ‘ Een ongekruid prijsje’, grapte een olijke ambtenaar.

Tegen zoveel geldverslindende visie lijkt geen kruid gewassen! Gelukkig is daar Klazien met een Zalkse remedie: ‘Weet men de knip niet te beheren en dreigt men telkens fout te investeren, laat een papje van dille de kruin besmeren, met een week weet men juist te regeren!