info@wijputten.nl

Nieuws

Bespiegeling: Huinen Leed

Geplaatst op 23 april 2012

Ik heb een enorme behoefte aan bombast, stampij wil ik maken. De teerling is geworpen, ze hebben er zelf om gevraagd. Aanleiding is een stapeltje A-viertjes van Belangenvereniging leefbaarheid Huinen, geschouderd door Wij Putten. De bodywarmers hadden zich in het bakje van een hoogwerker gewurmd om het schouwspel te flitsen en recht te laten zegevieren. In hun kielzog hobbelden CDA en CU over de akker met een trapje onder de arm, wakker geschud door Wij Putten.

Het is een heus boekwerk geworden, die A-viertjes, in een keurig ringbandje. Om beeldvorming te schetsen prijkt op de voorkant van het boekje een foto van een nerts in zijn natuurlijke omgeving, geheel in strijd met de werkelijke doelstelling van de farm. Een vreemd beestje overigens zo’n nerts. Anatomisch wat wankel geconstrueerd, een norse uitstraling en geurig. Daar kan het lieve dier natuurlijk ook niets aan doen, maar dit ter zijde.

Het geringbande is nauwkeurig samengesteld; kleurrijke grafieken en prachtige luchtopnamen van de op stapel zijnde nertsenhouderij wisselen elkaar af. Het taalgebruik van het geschrevene is pragmatisch en lepelt met grote scheppen het falen van onze bestuurders op. Onjuiste besluitvormingen buitelen over elkaar heen, wat een malheur. De gedane toezeggingen zijn wars van onderbouwing en staan bol van tegenstrijdigheden. Het is tenenkrommend te zien dat besturend Putten geen leerring trekt uit het Sauna syndroom. Het onvermogen begint chronische trekjes te vertonen. Het gedraai, zoals een fraai uitgevoerde spagaat, kent geen puntenaftrek voor wethouders. Wat krom is wordt warm gestookt en op het aambeeld vakkundig recht gemept. Als Jan met de pet vergunningloos een boompje spit wacht hem de strop. Bovengenoemde bolwerken kunnen maar door blijven metselen, de vergunning volgt vanzelf. Het vertrouwen in onze gemeente echter brokkelt hierdoor steeds verder af. Genoeg over ons gemeentebestuur, ik word er erg moe en nukkig van en boort negatieve energiestromen aan.

Het zijn de nertsen waarvoor ik aan het schellenkoord trek, een lans wil breken en muren wil slechten. Met toenemende wrevel las ik het rapport van de belangenvereniging.

Met geen woord reppen ze over dieren welzijn. Als slachtoffers worden louter omwonenden ten tonele gevoerd. De stankoverlast zou met geen knijper te beteugelen zijn.

Nou ben ik geen moralist of sympathisant van Volkert van de G, wel een scharreleter, maar om nou duizenden nertsen in een hal te stapelen louter om het bontje, druist behoorlijk in tegen mijn gevoel. Raar hé, dat het dan gaat stinken. Het vlees van het diertje schijnt de consumptieketen niet eens te halen. Daarom wil ik de Belangenvereniging Leefbaarheid nertsen Huinen oprichten. Zij zijn immers de grootste slachtoffers van de onderneming. U kunt zich per direct opgeven als lid. Leden van Wij Putten worden nadrukkelijk verzocht lidmaatschap te overwegen. Als welkomstcadeau ontvangt u een nerts. U kunt het dier zijn leven lang vertroetelen en zich laven aan zijn aanhankelijkheid en dankbaarheid.

De vereniging kent in beginsel dezelfde doelstelling als eerder genoemde vereniging; het beperken van overlast. Het bestuur heeft de koppen al bij elkaar gestoken en naarstig gezocht naar een passende oplossing. Deze is even simpel als doeltreffend. Laat de nertsen waar ze horen, in onze natuur, bontjes hebben we niet nodig. Een gebreide sjaal helpt enorm goed tegen de kou. De immens grote nertsenhallen die er nu staan kunnen uitstekend dienst doen als hennepkwekerij. Een groenvoorziening die zeker lucratief genoemd mag worden. Over de benodigde vergunningen zou ik me niet al te veel zorgen maken. Onze bestuurders zijn zo lenig en buigzaam, die flikflakken het gemeentehuis een keertje rond en de vergunningen liggen al klaar!