info@wijputten.nl

Nieuws

Bespiegeling: De gouden bruiloft

Geplaatst op 4 januari 2012

50 Jaar samen 50 jaar getrouwd, een goede reden om dit te vieren. Vaak komt de burgemeester of een afgezand ook langs om het bruidspaar te feliciteren.

De viering van een huwelijksjubileum is typisch iets voor deze streek van Europa. Vermoedelijk is de traditie ontstaan in Zuid-Duitsland. Van hieruit heeft het gebruik zich verbreid naar Nederland. Het vroegste bewijs van het bestaan van een ‘gouden bruiloft’ stamt van 1547. In aanvang werd deze vijftigste huwelijksverjaardag de ‘jubel-bruiloft’ genoemd. Pas later, rond 1650, komt men met de uitdrukking ‘gouden bruiloft’.

Met een foto van Jan van Putten, onze vorige burgemeester, trokken wij de markt op en vroegen aan mensen of zij deze meneer kennen. Bijna al onze marktbezoekers gaven het goede antwoord. Waarvan kent u hem was de vervolg vraag. Echt heel veel mensen gaven aan dat zij hem kende van een bezoekje aan de familie tijdens een gouden bruiloft.

Het huidige college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat de burgemeester niet langer op bezoek komt bij gouden huwelijken, in plaats daarvan komt wethouder Ard Kleijer. Zie je uit naar een bezoekje van de burgemeester dan moet je nog tien jaartjes wachten tot je zestig jaar getrouwd bent. Een opmerkelijke stap van onze nieuwe burgemeester want juist de manier om contact te leggen met je inwoners legt hij nu terzijde.

De reden zal zeker te maken hebben met de zwaarte van de functie, veel andere activiteiten vragen om de aandacht van de burgemeester. Hoe anders is dat blijkbaar bij wethouder Ard Kleijer, hij kan de bezoeken er probleemloos bij hebben.

Ik werd ook nieuwsgierig hoe anderen gemeenten met de Gouden bruiloft omspringen. Daarom heb ik een telefoonrondje gemaakt langs zes andere gemeenten met dit als resultaat:

plaats              50 jaar jubileum     

Ermelo             bezoek van een wethouder

Nunspeet        bezoek burgemeester

Harderwijk      brief + bloemetje

Oldebroek       bezoek burgemeester

Nijkerk             brief + bloemetje

Epe                   bezoek van een wethouder

Putten              bezoek wethouder Ard Kleijer

Alleen in Nunspeet en Oldebroek komt de burgemeester nog op bezoek bij het gouden echtpaar, in Ermelo en Epe komt een wethouder en in Harderwijk en Nijkerk krijg je een brief van de burgemeester met een bloemetje. Wat opvalt is dat Putten nu een speciale wethouder heeft die deze taak op zich heeft genomen terwijl andere plaatsen het verdelen onder de wethouders. Zo weet Ard zich verzekerd van 69 bruiloften in 2012, want zoveel echtparen hopen in 2012 hun gouden bruiloft te vieren.