Waarom wil de gemeente Putten handhavend optreden tegen de keten die er nog zijn? Dat is de kern van vragen die Wij Putten het college heeft gesteld.
“De aankondiging dat het college op wil treden tegen de overgebleven keten heeft de fractie van Wij Putten wat verbaasd”, zegt raadslid Wilma van Voorst-Ruiter van Wij Putten. “Er is tien jaar geleden veel om te doen geweest en de gemeenteraad heeft toen besloten tot een gedoogperiode van tien jaar, met een tweejaarlijkse evaluatie. Al heeft dat laatste nooit plaatsgevonden, onze indruk is dat er sindsdien veel keten zijn verdwenen en dat excessen zich niet meer voordoen. De vraag is dus of het zinvol is om de beperkte menskracht in te zetten voor een probleem dat er nauwelijks is.” Ook verbaast het haar dat het college het besluit heeft genomen zonder eerst de gemeenteraad te raadplegen. “Wij Putten is niet blij met het besluit om direct streng op te gaan treden en wil dit graag eerst in de raad bespreken.”
Concreet wil ze van het college weten hoeveel keten er in 2010 bij het college bekend waren, hoeveel er nog over zijn en hoeveel excessen er de laatste vijf jaar nog zijn gemeld. Verder wil ze weten hoe het college de handhaving wil aanpakken en waarom de raadscommissie niet vooraf is geconsulteerd.
Van Voorst-Ruiter verwacht in de raadsvergadering van donderdag 13 februari mondeling antwoord op haar schriftelijke vragen.