info@wijputten.nl

Nieuws

Wij Putten schiet in de roos

Geplaatst op 7 maart 2010

Beetje bij beetje komt bij mij het besef dat Wij Putten bij de gemeenteraadsverkiezingen op 4 zetels is uitgekomen. Op 122 stemmen na de grootste partij van Putten! Deze uitkomst overtreft mijn stoutste verwachtingen, al kreeg ik de laatste weken wel het gevoel dat die derde zetel erin zat. Natuurlijk schept 4 zetels verwachtingen en verplichtingen. Dat is logisch, maar de Wij Putten fractie is er klaar voor. Laat het formatie- en raadswerk nu maar beginnen.

Eind oktober 2009 werd Wij Putten opgericht, vier maanden later is Wij Putten zelfs de grootste partij op 7 van 18 stembureaus: Andreaskerk, Van Damschool, De Schauw, De Wegwijzer, Op ’t Veld, De Pelikaan en De Schuilplaats. Wij Putten van 0 zetels op 4. Ik heb het niet nagezocht, maar ik denk dat een dergelijke verschuiving nog niet eerder heeft plaats gehad in Putten. In dat geval is het een historische overwinning. Wij Putten sprak veel kiezers aan en dat is goed om te constateren. Een lokale partij met inhoud. Zo hebben we ons ook gepresenteerd, op inhoud. De campagne van Wij Putten was natuurlijk voortreffelijk, dat moet gezegd worden. Een compliment voor al diegenen die hun steentje daaraan hebben bijgedragen. En …., er moet nog iets te wensen overblijven voor over 4 jaar!

Maar, de uitslag heeft ook een andere kant. Scoorden ChristenUnie, CDA en SGP in 2006 nog gezamenlijk 6.470 stemmen, in 2010 is dat 5.804 stemmen. In percentages: in 2006 hadden ze gezamenlijk 52,41% van het aantal uitgebrachte stemmen, in 2010 is dat 50,05%. Dus de 3 partijen scoren 2½ % minder. Toch komen ze met één zetel meer thuis, want in 2006 hadden ze gezamenlijk 10 zetels en nu 11. Minder stemmen en toch meer zetels, zo zit het Nederlands kiessysteem nu eenmaal in elkaar. CU, CDA en SGP hebben goed gebruik gemaakt van de lijstverbinding. Dat leverde hen één restzetel extra op, een restzetel die anders naar Gemeentebelangen was gegaan.

Wat dit alles voor de formatie betekent, blijft voorlopig nog een vraag. In de Stentor van zaterdag jl. lees ik de aanpak die formateur Kleijer voor ogen heeft. Het is maar goed dat ik een abonnement op de Stentor heb, zo blijf ik bij.