info@wijputten.nl

Nieuws

Wij Putten: nu slopen, straks bouwen

Geplaatst op 10 maart 2014

Wie een oud bijgebouw sloopt, moet daar jaren later een nieuw gebouw voor kunnen terugzetten. Dat is de strekking van een plan dat Wij Putten bij de gemeenteraad wil indienen. 

Met name in het buitengebied gebeurt het volgens Wij Putten nogal eens dat overtollige gebouwen jarenlang blijven staan, omdat eigenaren bang zijn om hun recht op herbouw te verspelen. Ze kunnen namelijk via de regels rond functieverandering oude bedrijfsgebouwen slopen en er andere gebouwen voor terugzetten, maar dat moet dan wel direct gebeuren. Anders komt de omgevingsvergunning te vervallen. In de praktijk leidt dat ertoe dat ze de schuren liever laten verpauperen dan slopen. Ze blijven nutteloos op erven staan, ontsieren de omgeving en zorgen voor verrommeling van het buitengebied. Vaak zijn ze ook nog bedekt met asbestplaten, wat leidt tot gezondheidsrisico’s in geval van brand en andere calamiteiten.

Wij Putten wil hier vanaf. De partij stelt daarom voor dat er een regeling komt waarbij eigenaren hun sloopmeters als een soort tegoed op een bank kunnen bewaren, zodat ze later alsnog tot herbouw kunnen overgaan. Tegen dezelfde condities als op het moment van sloop. De gemeente moet daartoe een perceelsgebonden sloopregistratie bijhouden, aldus het voorstel van Wij Putten.

Wij Putten wil het voorstel binnenkort in de gemeenteraad indienen.