info@wijputten.nl

Nieuws

Wij Putten: nu slopen, straks bouwen

Geplaatst op 12 januari 2015

PUTTEN – Wie nu een oud bijgebouw sloopt, moet daar jaren later een nieuw gebouw voor kunnen terugzetten. Dat is de strekking van het initiatiefvoorstel dat Wij Putten bij de gemeenteraad heeft ingediend.

Wie kent ze niet: vervallen schuren, met name in het buitengebied, die er alleen maar staan omdat eigenaren hun recht op herbouw niet willen verspelen. Onder voorwaarden kunnen ze immers oude bedrijfsgebouwen slopen en vervangen door andere gebouwen, maar dat laatste moet dan wel gelijk gebeuren. “In de praktijk leidt dit ertoe dat ze de schuren liever laten verpauperen dan slopen”, zegt raadslid Herman Luitjes van Wij Putten. “Zo worden het bouwvallen, die het buitengebied ontsieren.”

DSC_4595

Wij Putten heeft er alle begrip voor dat eigenaren van dergelijke schuren zuinig zijn op hun bouwrechten, maar wil ook de verrommeling van het buitengebied tegengaan. De partij stelt daarom een regeling voor waarbij eigenaren de gelegenheid krijgen om de hoeveelheid bebouwing officieel door de gemeente te laten vastleggen. Wie in de toekomst een nieuwe schuur wil bouwen of functieverandering wil, kan in dat geval terugvallen op deze vastgestelde hoeveelheid bebouwing. Luitjes: “Eigenaren kunnen zo hun bouwvallen slopen, zonder dat ze hun bouwrechten verliezen.” De gemeente zou hiertoe een perceelsgebonden sloopregistratie moeten bijhouden, aldus het voorstel van Wij Putten.

Het voorstel wordt komende maandag 19 januari in de raadscommissie Ruimte besproken.