info@wijputten.nl

Nieuws

Volenbeek weer verder onder handen genomen

Geplaatst op 6 mei 2018

De Stichting Natuur en Milieu Putten (SNMP) heeft een werkgroep opgericht voor het onderhoud van de Volenbeek en de Schoonderbeek in Putten.

Het doel is om bij te dragen aan het behoud van wat resteert van een oude bedrijvigheid waarbij beken gegraven werden om water te leveren aan watermolens, waarvan er een drietal bestonden in Putten. De beken ten westen van Putten zijn de enige op de West-Veluwe waaraan watermolens hebben gestaan. Desondanks zijn ze onlangs door het Waterschap in status verlaagd, waardoor de verantwoordelijkheid voor het onderhoud niet langer meer bij het waterschap ligt.

Om te vermijden dat ze in de loop der jaren geheel zullen verdwijnen voeren vrijwilligers in Putten van de Stichting Natuur en Milieu Putten (SNMP) onderhoud uit aan de Volenbeek. Er is een stappenplan gemaakt voor dit onderhoud, waarin ook de gemeente en de eigenaren een rol zullen spelen. Met ruim 25 personen hielpen vrijwilligers van de politieke partij Wij Putten met het schoonmaken van de Volenbeek. Er was een grote ‘droge’ ploeg die het droge gedeelte tussen de Telgterweg en Zuiderveldweg onder handen nam. De werkzaamheden bestonden uit blad, takken en bramen verwijderen zodat een toekomstige doorstroom mogelijk gemaakt kon worden.

Het natte gedeelte werd met waadpakken en sloothaken aangepakt. De opnieuw veelvuldig erin gegooide of gewaaide takken werden er uit gehaald… en met succes! Je zag het water meer gaan stromen!

Het was een leuke ochtend waarbij opnieuw veel jeugd mee deed.

Enkel dagen later, na veelvuldige regen stroomde het water bijna tot aan de Zuiderveldweg!