info@wijputten.nl

Nieuws

Raadslid mee op de strooiwagen

Geplaatst op 28 december 2010 Raadlid mee op strooiwagen

PUTTEN – Ook deze winter valt de sneeuw met bakken uit de hemel. Tijd voor strooi- en veegwagens, maar vooral ook tijd voor gemopper op het strooibeleid. Raadslid Wilma van Voorst-Ruiter wilde weten hoe gladheidsbestrijding in z’n werk gaat en ging eropaf. ,,Die mannen doen heel goed werk!”

Afgelopen vrijdagochtend om half vijf ging bij Wilma van Voorst-Ruiter de telefoon. Kon zij onmiddellijk naar de gemeentewerf aan de Ambachtsstraat komen? Uit metingen was gebleken dat het glad is en dat is voor de ochtendploeg van de gemeentelijke strooidienst het teken om in actie te komen. En het raadslid van Wij Putten had aangegeven dat ze een keer mee wilde om het strooien en vegen in de praktijk mee te maken. ,,Tja, dat was wel even wennen. Maar ik was in een kwartier op de werf.”
Barre tijden
Daar ontdekte ze hoe de mannen te werk gaan. De medewerkers van de buitendienst van de gemeente hebben in deze barre tijden naast de normale dagbezetting een ochtend- en een avondploeg, die met vier wagens acht routes door het dorp rijdt, plus nog een route over de fietspaden. ,,Ik heb het nooit geweten, maar op de hoek van de Roosendaalseweg en de Knapzaksteeg staat een meetinstrument van Meteoconsult, dat meet of er gladheid te verwachten is”, vertelt Van Voorst-Ruiter. ,,Dat schijnt het koudste plekje van Putten te zijn. Als het signaal komt, moeten de mannen binnen een uur op de weg zijn.”
Het raadslid ging mee op twee routes van één van de schuif- en strooiwagens. ,,Vroeger zaten er twee mensen op de wagen, maar door verbeterde technische voorzieningen kunnen de medewerkers het nu alleen. Zo zijn de wagens voorzien van een TomTom, waarin de route is vastgelegd. Die routes staan trouwens gewoon op de website van de gemeente, dus iedereen kan zien of er wordt gestrooid. En als er klachten zijn, kan de gemeente heel makkelijk nagaan of er iets mis is gegaan, want de gereden route wordt in de apparatuur opgeslagen.”
Ook ontdekte het Wij Putten-raadslid waarom niet overal wordt gestrooid. ,,Het gaat vooral om de doorgaande wegen. Op binnenwegen heeft het geen zin om te strooien, omdat er te weinig verkeer is om het zout in te rijden. Jammer van het zout, want daar moet de gemeente zuinig mee omspringen. Daarom wordt het momenteel ook vermengd met zand. Norm is dat iedereen binnen 300 meter op een gestrooide weg moet kunnen komen.”
Sneeuwduinen
Op tweede kerstdag was het weer raak: deze keer om half zes in de ochtend. ,,Als je het doet, moet je het goed doen en ik was nog niet op een vrachtwagen mee geweest.” De tocht ging naar Diermen en Steenenkamer en alles wat ertussenin ligt.
Van Voorst – Ruiter is na twee ochtenden vooral onder de indruk van de inzet van de medewerkers. ,,Ze hebben heel veel verantwoordelijkheidsgevoel en letten heel goed op of het goed gaat. Desnoods gaan ze nog even terug om het over te doen. En als het flink waait, zijn ze heel alert op het opruimen van sneeuwduinen. Ze nemen hun werk heel serieus en verdienen waardering. Foto: ”Wij Putten-raadslid Wilma van Voorst – Ruiter, geflankeerd door Jan van ’t Hul (l) en Evert Lubbertsen van de strooiploeg.