info@wijputten.nl

Nieuws

Ook geschikt voor ‘jongeren’ boven de 18.

Geplaatst op 24 februari 2014

Ik ben vanavond bij de opening van De Democratiefabriek geweest.
De fabriek is een bijzondere tentoonstelling en de komende weken geland in Putten. Het is een interactieve, mobiele tentoonstelling waarin jongeren van 10 tot 18 jaar de democratie kunnen onderzoeken. In de fabriek gaat het over democratie en wat er zou kunnen gebeuren als er geen democratie zou zijn, zoals in de Tweede Wereldoorlog. Maar gaandeweg komen de bezoekers er achter dat de tentoonstelling eigenlijk over hen zelf gaat, over eigen normen, houding en gedrag en maatschappelijke standpunten. Alles is gericht op actief burgerschap.
Nou dat moet aanspreken zou je zo zeggen.
Helaas was de ‘openingsopkomst’ niet erg groot, maar verzekerde wethouder Koekkoek… er komen komende weken bijna 1000 jongeren naar de tentoonstelling.
Zo door de tentoonstelling heen lopende besef ik dat het een gemis is dat bewakers van onze democratie, de plaatselijke politici, afwezig zijn.
(alleen CDA en Wij Putten hebben gehoor gegeven aan deelname aan de tentoonstelling en waren ook op de opening aanwezig)
Ja op twitter zie ik onze politici wel. De laatste tijd, vlak voor de verkiezingen, vooral over elkaar heen vallen, klagen en kiften.
In de fabriek wordt gewerkt met vooroordelen, waarden en normen, burgerschap en democratie. Het laat kinderen en tieners zien wat nodig is om samen te leven, het laat voelen wat democratie is, het laat ervaren wat je kan doen aan het vormen van een samenleving waar voor iedereen plaats en ruimte is.
Ik raad dan ook vooral onze lokale politici aan, om snel de tentoonstelling te bezoeken want deze is ook geschikt voor ‘jongeren’ boven de 18.
Je vindt de tentoonstelling in het gebouw van de voormalige handboogschutters aan de Hooiweg 4C in Putten.