info@wijputten.nl

Mia Tigchelaar-Den Uil

Vanaf de oprichting zit ik al bij Wij Putten. Met gemengde gevoelens. Mijn man, Arap-John, nummer 6 op de lijst en bestuurslid spendeert wel heel veel vrije tijd in Wij Putten. En ik laat me soms daarin meeslepen. Allereerst heb ik voor Wij Putten op een kameel gezeten in 2010, voor het programma ‘Man bijt hond‘ van de NCRV. Opeens was ik ‘even’ een bekende Puttenaar haha. Zo nu en dan ga ik mee op een ‘Eropaf-je’. Ik kies ze dan natuurlijk wel uit hoor. Het moet wel mijn interesse hebben. Denk aan bezoeken aan de bibliotheek, met de boswachter op stap etc. En de NL-doet en Opschoondag ben ik meestal wel aanwezig. Nee, mijn aanwezigheid bij Wij Putten moet je vooral zien op de achtergrond. Het minst leuke maar wel nodige is de was doen. De Wij Putten bodywarmers en poloshirts die Arap-John altijd mee naar huis neemt na het opschonen, touwtrekken of een sportmarathon.

De witte bodywarmers en polo’s moeten wel WIT blijven.

Wij Putten is een leuke groep mensen, ze benaderen vraagstukken altijd positief. Wat me opvalt is dat bewoners vaak een verandering of besluit negatief benaderen. Je hoort vrijwel altijd commentaar. Vrijwel nooit hoor je iemand over de veel veiligere en mooie Harderwijkerstraat, de betere doorstroom rotondes op de Van Geenstraat, de veel ruimere subsidiemogelijkheden voor sportverenigingen of  de halvering in afvalstoffenheffing. Ik vind het knap dat raadsleden maar ook gemeenteambtenaren ondanks alle commentaar kunnen functioneren. Als ik dan zie hoeveel tijd, als vrijwilliger, mensen in politieke partijen in ons dorp steken dan neem ik daar mijn petje voor af.

Burgerparticipatie
Wij Putten is groot voorstander van burgerparticipatie: het betrekken van inwoners bij het bestuur van de gemeente. Ook Putten heeft daar in de afgelopen jaren ervaring mee
opgedaan en stappen gezet. Er zijn al heel veel ontmoetingsavonden tussen wethouders en wijkbewoners opgezet. De valkuil is dan wel dat burgerparticipatie of inspraak niet automatisch inhoudt “je zin krijgen”. Het is denk ik belangrijk om bij ieder onderwerp vooraf heldere afspraken te maken over hoe ver burgerparticipatie kan gaan. Dat kan per onderwerp verschillen. Zo kun je van de Garderenseweg, ook al zouden de bewoners dat graag willen, geen 30km weg maken. Inrichting en onderhoud van een plantsoen in een woonbuurt is van een heel andere orde dan de bouw van een nieuwe woonwijk. Ook het maatschappelijk en algemeen belang moet altijd voorop staan. Inwoners moeten ook zelf met initiatieven naar de gemeente kunnen komen om een buurt mooier te maken, een speelplaats anders in te richten of een prullenbak of bankje te adopteren. Wij Putten wil dat iedereen de mogelijkheid heeft om mee te doen. En niet wie het meeste lawaai maakt automatisch gelijk krijgt.

Vuurwerk
Mensen moet zelf weten of ze hun geld in een uurtje willen verknallen met oud-en-nieuw. In het verkiezingsprogramma staat dat Wij Putten vuurwerkvrije zones wil instellen, bijvoorbeeld rond de Groene Scheg. Ik zou daarop willen aanvullen: Ook in natuurgebieden en met name Natura 2000 gebied.

Zandwegen
We hebben in Putten veel zandwegen die ‘afgesloten’ zijn met een verkeersbord. Toch trekken nog veel mensen zich daar niets van aan en handhaving is lastig. Toen we in gesprek met Staatsbosbeheer waren kwam dit ook als knelpunt boven. In het verkiezingsprogramma heeft Wij Putten daarom opgenomen waar mogelijk zandwegen zonder verbindingsfunctie met een slagboom te sluiten voor verkeer. Dat scheelt de gemeente (ontsierende) borden in het bos.

Geboren
In februari 1968, in de buurgemeente Ermelo. Inmiddels 24 jaar in Putten.

Gezin
Getrouwd met Arap-John, moeder van 3 pubers.

Werk
Ik doe de boekhouding bij een notariskantoor in Putten.

Hobby’s
Mijn spaarzame vrije tijd ben ik kwijt als penningmeester van Scouting Kon-Tiki, anders wel aan wandelen of fietsen in Putten.

 

Terug naar mensen