info@wijputten.nl

Nieuws

Eropaf: Vereniging Bijenteelt Putten

Geplaatst op 29 april 2017

Wij Putten gaat regelmatig eropaf. Naar verenigingen, organisaties, de wijk in. Het doel daarvan is informatie te vergaren.

De partij vindt dat politiek niet alleen in het gemeentehuis moet plaatsvinden. Immers, raadsleden zijn volksvertegenwoordigers en niet per definitie vergadertijgers. Ook wil Wij Putten graag verbinden. Een politieke partij zijn die niet alleen vlak voor de verkiezingen zichtbaar is, maar ook in de tussenliggende vier jaar toegankelijk is. Aanspreekbaar zijn, luisteren en ervaringen uit de praktijk meenemen naar het gemeentehuis.

Dit keer waren we op bezoek bij de Puttense afdeling Vereniging Bijenteelt.
Op een zonnige zaterdagmiddag op bezoek bij het bestuur bestaande uit Evert Wolbers, Kees Wassink en voorzitter Ronald Floor, bij de ‘Bieënstal’ op Schootmanshof.

IMG_2706

Allereerst worden we bijgepraat over de vereniging. Negenentwintig leden, waaronder zes dames. Wellicht de oudste vereniging in Putten? Opgericht in 1917.
Dit jaar wordt het eeuwfeest gevierd op 5 augustus tijdens het oogstfeest op de Mariahoeve.
Hoe actief is de vereniging? Naast het werk wat de bijenvolken met zich meebrengen wordt er zeker twee keer per jaar vergaderd en wordt informatie aan elkaar uitgewisseld.
Vorig jaar is een ambitieus plan ingediend en ook financieel gehonoreerd door het college om bij de klompenpaden en op alle scholen in Putten bijenhotels te plaatsen.

bijenhotelDeze worden gebouwd door de Stichting Grensverleggende talenten. Ook heeft de gemeente 2 kilo zaaigoed verstrekt, goed voor zo’n 700 m2 bloemen, voedingen voor de bijenvolken.

In Putten is vrijwel ieder die een bijenvolk heeft, lid van de vereniging. Pas hebben ze alle volken geteld. Maar liefst 110 volken huizen in Putten. En dan te bedenken dat een volk zo uit 40.000 bijen kan bestaan!IMG_2701

 

Wat we mee kunnen nemen, de politiek in?
Nou… Er is een goed contact met de gemeente. Ook met de SNMP liggen contacten. Toch lijkt dat niet voldoende want er is geen beleid op de bij. Bij-zonder!
Bij groenrenovatie kunnen bij-vriendelijke bomen en struiken aangeplant worden. Een bij kan niets met gras. Misschien wel goedkoop in aanleg en onderhoud maar een bij heeft fruitbomen, wilgen, acacia’s, linden en hei nodig. Of bloemenmengsels zoals onlangs aan de Van Geenstraat is gekomen.
Ook kan gedacht worden aan het inzaaien van bloemenzaad langs klompenpaden maar dat zit je veelal weer op particulier terrein.
En niet spuiten met gif. Zeker niet met Round-Up.

Oja… nog een leuk weetje… Koning Willem Alexander heeft ook twee bijenvolken.

Ria Hoving, Geke Hop en Arap-John Tigchelaar

Meer weten? Kijk op http://putten.bijenhouders.nl,  www.bijenhouders.nl/
of de film De Bij en Wij