info@wijputten.nl

Nieuws

Bespiegeling: Orde van de Oranje Klomp

Geplaatst op 15 april 2013

Zijn mensen kuddedieren? Tja, liever niet natuurlijk. Wie wil nu over één kam geschoren worden met zijn buurman, klasgenoten, collega’s of dorpsgenoten. Het gevoel van uniek zijn, het individualisme, het ik-tijdperk, het viert hoogtij. Maar is het schijn of werkelijkheid?

Iedere generatie zet zich af tegen de vorige generatie. Niet individueel, maar als collectief. Ik heb nog onherkenbare foto’s van mezelf met een grote metalen bril en haar tot op de schouders. Iedereen had toen lang haar en zo’n metalen joekel van een bril. Mode bewijst dat de mens een kuddedier is.

Een mooi Nederlands voorbeeld van kuddediergedrag is de Oranje-beleving. Wij Nederlanders hebben al eeuwen lang iets met Oranje. Voor Brazilianen is Oranje gewoon een sinaasappel, die je kunt uitpersen. Voor ons niet. Oranje maakt deel uit van de Nederlandse identiteit. Dat is breder dan het Koningshuis en Koninginnedag. Het Nederlands voetbalelftal speelt natuurlijk in Oranje, en niet in iets van rood-wit-blauw. Onze schaatskampioenen schaatsen ook in Oranje en niet in groen. Wij houden van Oranje, zou bijna ons volkslied kunnen zijn.

Maar binnen de kudde is wel degelijk sprake van enige diversiteit. Zo schijnt de ene zebra echt niet hetzelfde te zijn als de andere; verschillende streepjescode. En als er geen natuurlijk onderscheid is, dan verzinnen we ze gewoon.

Daarom organiseren we sportwedstrijden. Daarom ben je lid van juist een andere sportvereniging, rijd je een oldtimer die bijna niemand (meer) heeft, draag je een ronde bril, geen Pim Fortuyn Kapsel, etc. En gebruik je geen Iphone natuurlijk!

Hetzelfde geldt ook voor de politiek. Ook daar moet je onderscheidend zijn. Dat kan door een nieuwe politieke partij op te richten met afwijkende standpunten en werkwijze, eigen bodywarmers, etc. Pas echt onderscheidend is als je je niet wilt onderscheiden. Dan ga je niet meer voor ik, maar voor wij. Dan stel je een onderscheiding in voor diegenen die het Wij-gevoel uitdragen. Dan benoem je mensen of organisaties tot ‘Ambassadeur van het Wij gevoel’. Een daar hoort dan natuurlijk een kunstwerk bij.

Binnenkort kent Majesteit weer Koninklijke Onderscheidingen in alle soorten en maten toe aan mensen, die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor onze natie.

Is het een gedachte om naast de Koninklijke Onderscheidingen en de Wij Putten Onderscheiding, ook een gemeentelijke onderscheiding in het leven te roepen? Eentje die past bij Putten. Dat burgemeester Lambooij jaarlijks inwoners benoemt tot Putter in de Orde van de Oranje Klomp!