info@wijputten.nl

Nieuws

Bespiegeling: Geen dringende onderwerpen

Geplaatst op 7 april 2010

‘Raadslid’, dat was de eerste gedachte toen ik, na een veel te korte nacht, op 4 maart wakker werd. Dat was wel even wennen. Maar, niet geaarzeld. Dus heb ik direct bij mijn werkgever melding gemaakt van dit heugelijke feit, zoals dat hoort. Je moet daarover geen gras laten groeien. Ook mijn bestuurslidmaatschap van het Christelijk College Groevenbeek heb ik met onmiddellijke ingang opgezegd. Zelfs de schijn van belangenverstrengeling wil ik voorkomen. Groevenbeek heeft tenslotte een dependance in Putten.

Maar was al die haast nou wel nodig? Nou, tot nu toe heb ik sinds 3 maart jl. de raadzaal eenmaal van binnen gezien. Dat was tijdens de installatie van de nieuwe raad. Daarna ben ik er niet meer geweest. Deze week kreeg ik een mailtje vanuit het gemeentehuis. De raadsvergadering van 8 april gaat niet door, geen dringende onderwerpen. De eerstvolgende inhoudelijke raadsvergadering is op 3 juni a.s. Tussendoor moeten nog wel de nieuwe collegeleden gekozen worden.

Was al die haast dan wel nou nodig? Jazeker wel, maar waarschijnlijk was ik wat te ongeduldig. Had ik andere verwachtingen.

Geen dringende onderwerpen, voor de gemeenteraad. De raad mag dan het hoogste orgaan binnen de gemeente zijn, dat betekent nog niet dat de raad vaak bijeen moet komen. Eén keer in de drie maanden is kennelijk, in een tijd van financiële en economische crisis, voldoende.

Sinds de verkiezingen van 3 maart jl. is het huidige college demissionair. Dat betekent dat er geen nieuwe, controversiële zaken worden opgepakt. Dat is een goed gebruik in bestuurlijk Nederland. Maar toch vind ik het opmerkelijk dat zich ruim 3 maanden lang geen dringende onderwerpen aandienen. Ook niet-controversiële onderwerpen zouden best dringend kunnen zijn. Maar nee, geen dringende onderwerpen voor de gemeenteraad in Putten. Ben benieuwd hoe dat verder gaat.